skip to Main Content
De Juiste Wandelrugzak Kiezen

De juiste wandelrugzak kiezen

Kies de juiste wandelrugzak

Geen enkele tas is handiger en praktischer dan de rugzak. Vooral voor wandelingen is hij ideaal! Maar de ene rugzak is uiteraard de andere niet. Kies de verkeerde rugzak voor je wandeltochten en je krijgt al gauw pijnlijke schouders en rugpijn. Dus hoe kies je nu de ideale wandelrugzak voor jezelf? Lees het hier in dit blog!

Inhoud: hoe lang ga je wandelen?

Naast je wandelschoenen is je rugzak je belangrijkste stuk uitrusting. Vraag jezelf af hoe ver je gaat lopen. Ben je al een gevorderde wandelaar die eenvoudig 20 kilometer loopt? Of ben je een beginner die als max. aan de 5 kilometer zit? Afhankelijk hiervan kun je het aantal nodige liters bepalen dat je rugzak nodig heeft.

  • Korte wandeling: 0-15 km = 0-15 liter
  • Dagwandeling: 15 km en meer = 15-25 liter
  • Meerdaagse wandeling: 20 á 30 km over meerdere dagen = 25-50 liter of 50-90 liter. Afhankelijk of je een tent meeneemt of niet

Vooral voor de meerdaagse wandelingen is het wijs om een goede, grote rugzak mee te nemen. De vuistregel hierbij is: veel spullen maar weinig gewicht. Mocht je ook nog op zoek zijn naar wandelschoenen, kijk dan hier voor enkele handige tips.

Afmetingen: kies het juiste formaat

Mensen zijn er in alle soorten en maten, dus voor rugzakken geldt precies hetzelfde. Bepaal goed de lengte en de breedte van jouw rugzak. Is jouw rugzak te breed? Dan passen de schouderbanden niet goed en glijden ze snel van je schouders af. Heb je een korte rug? Dan is het goed om een korte rugzak te kiezen met een goede heupriem. Deze riem haalt wat gewicht van je schouders af. Het is ook wijs om je schouderbanden goed aan te trekken om ervoor te zorgen dat je geen wrijving krijgt. Dat geeft stabiliteit bij het wandelen en het voorkomt wrijving bij je huid.

Let op de kleine dingetjes

Naast deze belangrijkste speerpunten, is het altijd goed om op de kleine dingetjes te letten:

  • Goede rugventilatie: dit zorgt voor meer frisse lucht, vooral in de zomer. Ook zorgt het ervoor dat zowel zweet als regenwater eenvoudiger worden weggevoerd
  • Regenhoes: veel wandelrugzakken worden standaard geleverd met een regenhoes om jouw spullen droog te houden
  • Een klein vakje voor je sleutels, portemonnee etc. Dat scheelt een boel zoeken en gedoe

Klaar voor het kiezen van de ideale rugzak

Met deze tips ben je klaar om de juiste wandelrugzak te kiezen. Denk dus altijd aan de duur van de wandeling, wat je mee wilt nemen en houdt ook de details goed in de gaten.
Behoefte aan inspiratie? Bekijk dan hier eens het grote aanbod aan wandelrugzakken.

Back To Top