skip to Main Content
Teken & Tekenbeten Voorkomen

Teken & Tekenbeten voorkomen

Teken beten

1 miljoen tekenbeten in Nederland per jaar

In Nederland worden per jaar 1 miljoen mensen door teken gebeten. 2 op de 100 mensen krijgt na een tekenbeet de ziekte van lyme. Dit zijn zo’n 20.000 mensen per jaar. Hoe ziet een teek eruit? teken zijn kleine spinachtige beestjes. Ook hebben teken bloed nodig om zich voort te kunnen planten. De tactiek van een teek is zo hoog mogelijk in een boom of ander voorwerp te komen en wanneer er een dier of mens langs loopt laat de teek zich stiekem vallen.

Plekken waar veel teken zitten

U heeft het meest kans op een tekenbeet in de bossen maar teken liggen ook op de loer bij andere plekken. Bijvoorbeeld de duinen en heidevelden zijn ook erg populair bij teken. Maar ook op weilanden en op de camping moet u uitkijken voor teken. Ook zitten teken graag in hoog gras, en struiken. Teken zijn een gevaar voor uw gezondheid omdat teken de ziekte van lyme kunnen veroorzaken lyme kan u dus krijgen door een beet van een besmette teek.
De bacterie die de teek in zich moet hebben is de borrelia burgdorferi bacterie. 1 op de 5 teken is besmet met deze akelige bacterie. Als u gebeten bent door een teek kunt u als u rode kringen om de beet krijgt het best uw huisarts bellen. Andere symptomen van lyme zijn huidverkleuring, griepachtige verschijnselen, en na enige tijd gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten en hartklachten. Het is belangrijk dat u snel de huisarts belt als u deze symptomen merkt om de ziekte van lyme te voorkomen.

Voorkom tekenbeten

Tekenbeten zijn nooit echt helemaal te voorkomen. Wel kunt u het risico dat u gebeten wordt verkleinen. Bij het maken van uw wandeling blijf op de paden en ga niet zomaar door het bos rennen ook moet u hoog gras of struikgewas proberen te vermijden. Ook is het slim om uzelf te bedekken met lange kleding zoals lange broeken met broekspijpen en shirts met lange mouwen. Ook kunt u uw huid insmeren met een tekenwerend middel.

Teek

Daarbij is het ook belangrijk dat u zich laat checken na een wandeling of u tekenbeten heeft. Check vooral bij de haargrens achter de oren en in de nek dit zijn hotspots als het gaat om tekenbeten. Als er een teek in uw kleding zit moet u uw was wassen op 60 graden dit het liefst 35 minuten lang of nog langer. Dit zorgt ervoor dat de teek het niet overleefd en u gewoon weer uw kleding kan aantrekken. Verder als u gebeten bent door een teek is het noodzakelijk dat u de teek zo snel mogelijk verwijderd hoe sneller u de teek verwijderd hoe kleiner de kans is dat u wordt geïnfecteerd door het lyme virus.

Back To Top